Bachl PIR

Bachl Nikecell EPS

Bachl XPS

További termékek

Talajhoz simulva: hőszigetelés a lábazaton és a pinceszinten

 

Gyakorlott kirándulók tudják, hogy egész más érzés egy vékony takarón ülve falatozni az elemózsiát, mint ha egy speciális, dupla rétegű, egyik oldalán vízlepergető anyagú, másik oldalán polár piknikpléden tenné ugyanezt. A pillanatnyi kényelmetlenségen túl akár egészségügyi kockázatai is lehetnek a nyirkos talajnak, amit a vékony anyagon át érzünk. Pontosan emiatt nem mindegy, mivel „ágyaznak meg” egy épületnek. Lássuk, mit érdemes tudni a lábazat- és pinceszigetelésről!

Az épület szerkezeti elemeinek számos környezeti behatással kell dacolniuk, amelyben az épület különböző részein elhelyezett – vagy éppen hiányzó – hőszigetelésnek is fontos szerep jut. Melyek ezek a környezeti behatások? Többek között a hőmérséklet, a légnyomás, a napsugárzás vagy éppen a csapadék valamely formája. A talajjal érintkező szerkezetek, vagyis a lábazat és a pinceszint speciális területnek számítanak.

Hányszor hallottuk már, hogy az egész épület minőségét nagyban befolyásolja, ha a lábazat vizesedik…

A lábazat ugyanis folyamatosan találkozik több-kevesebb nedvességgel – ezeknek a területeknek a szigetelése így olyan anyagot igényel, amely hőtartó képessége mellett a nedvességnek és a nyomásnak, a ház rá nehezedő súlyának is tartósan ellenáll.

Ilyen anyagok a formahabosított polisztirol (mint a BACHL HL) és a zártcellás polisztirol (mint a BACHL XPS) – ezeknek a könnyen alakítható hőszigetelő tábláknak az anyagában nemhogy nem tesz kárt a nedvességgel való tartós érintkezés, hanem az anyagok hőszigetelési képességeit sem befolyásolja.

 

corridor 1097154 960 720

 

Lábazat: egy kényes találkozási pont

A lábazat nemcsak a talajjal való folyamatos érintkezés miatt egy különösen kényes terület, hanem azért is, mert a szerkezeti elemek találkozásánál egy lényeges anyagváltozás is történik: a pince-alapzat beton építménye a lábazatnál találkozik a homlokzat kerámiájával, azaz a téglával. A kétfajta anyag (beton és kerámia) hőáteresztő képessége eltérő: a beton lambda-értéke jóval alacsonyabb, mint a kerámiáé, így a találkozási ponton szükségszerűen úgynevezett hőhidak alakulnak ki, amelyek a penészedés melegágyai. Azért, hogy ennek elejét vegyük, a lábazaton alkalmazott hőszigetelésnek legalább olyan vastagnak és hatékonynak kell lennie, mint a homlokzatinak: azaz, ha például a homlokzati hőszigetelés 14 cm, akkor a lábazaton is 14 cm vastagságú lábazati hőszigetelést kell alkalmazni. Fontos továbbá, hogy a lábazati és a homlokzati hőszigetelés egy síkban legyen, hiszen az esetlegesen túlnyúló lábazati hőszigetelésen megálló csapadék károsíthatja a szerkezetet.

Nyomás alatt

Ahhoz, hogy melyik XPS hőszigetelőanyag alkalmas az adott területen való alkalmazásra, a terméken az XPS megnevezés mellett szereplő számot – 300, 500, 700 – kell megnézni. Ez egy fontos mutatót, amely a nyomásszilárdságot jelzi. A hőszigetelést értelemszerűen a lábazaton és a pinceszinten éri a legnagyobb nyomás, ezért olyan XPS-t kell alkalmazni, melynek szerkezete állja a próbát. A lábazati hőszigeteléshez egy átlagos családi ház esetében elég a 300-as nyomásszilárdságú XPS, ennek ugyanis „csak” 30 tonnát kell elbírnia négyzetméterenként minőségromlás nélkül. Az 500-as, 700-as nyomásszilárdságú XPS-eket jellemzően passzív épületeknél, passzív többlakásos, több emeletes házaknál használják a pince oldalfalán és alján, ahol az építmény mellett a talaj is nagy felületen gyakorol nyomást a hőszigetelésre. A legnagyobb teherbírású BACHL XPS 700 négyzetméterenként 70 tonnával terhelhető.

A hőszigetelés kialakításánál a jó kivitelező a felületképzés során a lábazati hőszigetelő anyag sima felületét érdesíti, hogy jobban tapadjon hozzá a homlokzati hőszigetelés. A biztos hatás érdekében a BACHL HL termékek már el vannak látva felületképzéssel – az XPS mellett lábazati hőszigetelésként jól használható a formahabosított polisztirol is, amely négyzethálósan dombornyomott a jobb tapadás érdekében.

Pinceszint: többet is kihozhatunk belőle

Lábazata minden épületnek van, de a pinceszint megléte már nem szükségszerű – az ingatlantulajdonos számára mindenképpen előnyt jelent a plusz tárolóhelyiséget kínáló pince, mely potenciálisan lakótérré is alakítható. Ennél a szerkezeti elemnél azonban a hőszigetelésnek már folyamatosan érintkeznie kell a talajvízzel, torlaszvízzel, talajpárával, és fontosabb lesz a nyomásállóság is. A föld által a pince falaira gyakorolt nyomást hat méter mélységig az XPS 300-as is jól állja, hat méternél magasabb falú pinceszintnél viszont már XPS 500 vagy 700 szükséges. Ugyancsak felhasználható a BACHL perimeter termék is 6 méter mélységig: a pincében belülről teknőszigetelést alkalmaznak, ilyenkor a falak közötti teret bitumenelemezes szigetelésből kialakított teknő védi a szivárgó víztől és párától. A bitumenes lemez elé szükséges egy szivárgó réteget beépíteni – erre a BACHL perimeter pince- és lábazati szigetelés kiváló választás, mert egyszerre látja el a hőszigetelő, vízszigetelő és mechanikai védelmet is.

Pincéből lakótér? Miért ne?

A pinceszint hőszigetelése a jelentősebb hőingadozás hiánya miatt kevésbé érintett a külső hőmérséklet változásaiban, mint az épület többi része – ez azonban nem jelenti azt, hogy itt az „éppen elég” elvét lehetne érvényesíteni. Aki előrelátó, úgy alakítja ki itt is a hőszigetelést – a homlokzatival azonos vastagságban –, hogy lakótérhez illő komfortot és klímát biztosítson. Hiszen a pince ideális helyszíne lehet egy házi konditeremnek, klubszobának, játékteremnek, műhelynek is akár; emellett a pinceszint igényes hőszigetelése a teljes ház épületenergetikai szintjét emeli. Egy ház akkor igazán otthonos, ha idomul lakói életének folyamatos változásaihoz: gondoljunk a jövőre, és adjuk meg a lehetőséget a pincének az igényes hőszigeteléssel, hogy később bizonyíthasson kényelmünk szolgálatában is!

www.bachl.hu

Két gyermekintézmény korszerű hőszigetelését támogatja a BACHL a Várépítő pályázaton

 

Szerte az országban 14 gyermekintézménynek és 3 műemléknek jut idén támogatás az építőipar legrégebbi jótékonysági összefogása, a Várépítő pályázat jóvoltából. A 18 felajánló építőanyag gyártó cég – közte a kezdeményezésben hosszú évek óta partner BACHL Hőszigetelőanyag-gyártó Kft. –, szövetség és építőipari médiacsatorna nettó 15 millió forintnyi építőanyagára, valamint több mint másfél millió forintnyi készpénzére idén 30 intézmény pályázott.

 

A Build-Communication 2010 óta Várépítő pályázat néven üzemelteti az építőipari cégek legrégebbi, és a legtöbb forrást az igénylőkhöz eljuttató összefogását. A pályázat lassan két évtizede – 2010 előtt más néven – gyűjti az építőipari cégek felajánlásait és juttatja el olyan gyermekintézmények és műemlékek számára, melyek elkötelezettek az építkezés, felújítás megvalósítása iránt, ám szűkös forrásaik nem tennék lehetővé a teljes körű, korszerű és igényes munkát. A pályázaton gyakran olyan kistelepülések gyermekintézményei indulnak, melyek pusztán néhány szobában végeznek komoly szakmai munkát, és akár egyetlen csoportszoba, vagy a rossz állapotú tető biztonságos felújítása is óriási előrelépést jelent az intézmény fejlesztésében.

Fontos társadalmi célok

A BACHL idén két gyermekintézmény korszerű hőszigetelésének biztosításával támogatja az időtálló értékek továbbvitelét, olyan fontos társadalmi célok mellé állva, mint az integráció és a minőségi oktatás. A BACHL a Várépítő pályázat keretében a debreceni Fény Felé Alapítvány a fogyatékossággal élő gyerekek és fiatalok lakhatását szolgáló Kincsesláda Ház építéséhez biztosít hőszigetelő anyagot csaknem 120.000 Ft értékben, a veszprémi Padányi Katolikus Iskola tetőtéri oktatási és technikai helyiségei hőszigeteléshez pedig közel 400.000 Ft értékben adományoz korszerű építőanyagot.

A Fény Felé Alapítvány önálló életvezetésre nem képes, fogyatékkal élő fiatalok számára biztosít életük végéig lakhatást az épülő Kincsesláda Házban. Az intézményt a komplex szemlélet érvényesítése jellemzi: nemcsak lakhatással, hanem a lakóotthonhoz közel működő műhely révén munkalehetőséggel és fejlesztéssel is segítik a fiatalokat abban, hogy hasznos tagjaivá válhassanak a társadalomnak. A Várépítő pályázaton összesen több mint 700 ezer Ft értékű támogatást kaptak a felajánló cégektől.

A veszprémi Padányi Katolikus Iskola a tetőtérben működő 4 oktatási és 2 technikai (szerverszoba, stúdió) klimatizálása kapcsán a helyiségek utólagos hőszigeteléséről döntött az energiahatékonyság növelése és a tanítás-tanulás feltételeinek javítása céljából. A BACHL termékkínálatában kiemelt szerepet játszanak a tetőtér utólagos hőszigetelésére speciálisan alkalmas hőszigetelő-anyagok, így az iskola korszerű, fenntartható, kis ökológiai lábnyommal rendelkező alapanyaghoz jutott a fejlesztés megvalósításához. 

 

Az elmúlt évek mérlege

A Várépítő pályázaton az elmúlt 8 évben a pályázók száma meghaladta a hatszázat, és a több mint nettó 100 millió forint értékű építőanyagból 147 nyertes intézmény kaphatott eddig támogatást. A felajánlásokat szinte az első évtől változatlan felállásban működő, neves közéleti személyiségekből álló zsűri ítéli oda olyan intézményeknek, amelyek valamennyi önerő felmutatásával képesek saját körülményeik javítása érdekében beruházásba fogni.

2019-ben az előző évekhez hasonlóan nettó 15 millió forintnyi építőanyag-felajánlás, 1,5 millió Ft készpénz, és – a tetőfedőket tömörítő szövetségeknek köszönhetően – több helyen a tető felújítások egyes szakaszaihoz szakmunkát végző mesterek is érkeznek.

A 2019-ben pályázatot benyújtó 27 gyermekintézmény és 3 műemlék közel 30 millió Ft értékű építőanyagot igényelt. A rendelkezésre álló forrásokat a zsűri 14 gyermekintézmény (egy intézmény az építkezés két üteméhez is), és 3 műemlék között osztotta szét.

A Várépítő Pályázat bíráló bizottságának elnöke Vadász György, Kossuth-, Ybl- és Steindl-díjas építész, tagjai: Beleznay Éva okleves építészmérnök, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) alelnöke, Budapest volt főépítésze; Nagy-Kálózy Eszter, Jászai Mari-díjas és Amfiteátrum-díjas színművész; Ráday Mihály, a Város és Faluvédők Szövetsége (Hungária Nostra) elnöke, Kossuth-díjas alkotó; valamint Tóth Balázs építész, az Építésügyi Minőségellenőrző Nonprofit Kft. szakértője.

További információ: www.varepitopalyazat.hu

 

NAPVÉDELEM AJÁNDÉKBA!

 

Sokan választják a nyári hónapokat a hőszigetelési munkálatok elvégzésére – és milyen bölcsen teszik! Aki nyáron oldja meg a hőszigetelés korszerűsítését vagy korszerű kialakítását, akár már az indián nyár alatt élvezheti a hűvösebb benti klímát, télen pedig a megtakarított fűtésköltségekből tervezheti a következő nyaralását. A forró évszakban végzett hőszigetelésnek is megvannak azonban a maga kockázatai – amik szerencsére könnyen kiküszöbölhetők!

A megfelelően felvitt hőszigetelő lapok a ház fontos védőburkát alkotják, ám maguk is védelemre szorulnak. A nap káros sugarait a mégoly korszerű grafitadalékos hőszigetelő anyag is éppúgy megsínyli, mint mondjuk az emberi bőr. Ahogy bőrünket naptejjel védjük a napsugarak roncsoló hatásától, úgy a grafitos hőszigetelő lapoknak is jár egy extra védőréteg: egy speciális, fehér színű alapozó festék, ami a hőszigetelés hatékonyságát és élettartamát is javítja. Ezt a védelmet a BACHL az Extrapor 80 tábláihoz a nyári felújítási hullám alatt – a szükséges mennyiségben – ajándékba adja! Az akció ráadásul az elő- és utószezonnal is számol, hiszen október 31-ig vehető igénybe.

Indokolt is az extra segítség, mert a hőszigetelő lapokat a kivitelezés előtt és alatt is minél inkább védeni kell a jelentős UV sugárzástól, a nagy hőingadozástól, a mechanikai sérülésektől és a nedvességtől egyaránt. Miután az Extrapor 80 lapok felkerültek a megtisztított falra, a kivitelező szakember megcsiszolja őket, és felviszi a fehér alapozó réteget. Ezután következnek a kivitelezés következő szakaszai: dűbelek elhelyezése és az üvegháló beágyazása – eközben a szigetelőlapok már védve vannak a nyári hőmérsékletingadozás ellen már a vakolat felhordása előtt is.

trendi laposteto bachl másolata


A mégoly szeszélyes, kánikulát és nyári zivatart egyaránt hozó évszakban a bőrre naptejet, grafitos szigetelőlapra alapozófestéket kenjünk – utóbbiból a szükséges mennyiség ajándék a BACHL-tól az Extrapor 80 lapokhoz.

Hőszigetelés mindenkinek – de hol is kezdjük?

A zord idő folyamán már szembesülhettünk a hideg fallal, padlóval és a csukott ajtók és ablakok felől érezhető enyhe huzattal. Most már a bőrünkön érezhetjük, hogy tavaly nyáron is elhalasztottuk a felújítást. De hol is kezdhettük volna? A hőszigeteléssel vagy a nyílászáró cserével? Logikusan adódnak ezek a lépések, ám egy családi házon számos más nem megfelelően hőszigetelt területet találhatunk. Szakértőink segítségével végignézzük, mikor mely területtel érdemes kezdeni, miért és milyen hőszigetelő anyagot használjunk?

architect 1080589 1920

Ha új otthont építünk, akkor könnyebb helyzetben vagyunk, hiszen egy jó tervező és kivitelező évtizedekre megoldja ezeket a problémákat. Ha viszont nem csupán állagmegóvás céljával újítunk fel, hanem energetikailag is javítani szeretnénk otthonunk állapotán – például kevesebb rezsit szeretnénk fizetni –, komplex megoldásban érdemes gondolkodni.

Alaptétel: a külső és belső tér közötti hőmérséklet és páratartalom az egyensúlyra törekszik A cél tehát az épületet körülvevő minél homogénebb ún. „termikus burok” kialakítása, a különböző geometriájú épületszerkezetek csatlakozásai, eltérő hőtechnikai tulajdonságú anyagainak beépítése által létrejött hőhidakon keletkező hőveszteségek kialakulásának minimalizálása. (Ez azt jelenti, hogy a megszakítatlan hőszigetelés és a légrések lezárása a kulcsa az ideális hőmérséklet megtartásának.) Nem nehéz belátni, hogy ha csak a padlást szigeteljük, attól még a falakon és padlón keresztül a helyiségből télen könnyedén szökik a meleg, nyáron pedig elviselhetetlenül forrósodik; vagy hiába vastag a hőszigetelés, ha az ablakok nem zárnak és huzatosak. De a hőhidak más problémát is okoznak: jelenlétük egyik leggyakoribb és legszembetűnőbb hatása a penészedés.

Az, hogy nem elégséges csak egy problémás területtel foglalkozni, a legszemléletesebben azzal bizonyítható, ha megnézzük egy átlagos épület esetén, hol mennyi energia vész el: a tetőn 20%, a falakon 30%, a nyílászárókon 15%, a padlón 10%, a tömítetlen réseken 10%, a fűtési rendszeren, illetve az égéstermék elvezetéssel pedig 15% a veszteség mértéke.

Az épület minden külső felületét szigetelni kell, hogy csökkenteni tudjuk a fűtési költségeinket, mert a családi házak esetén is itt szökik a legtöbb energia. Ez ugyanakkor nem csak a határoló falak védelmét jelenti, hanem minden épületszerkezeti elem megfelelő mértékben történő hőszigetelését, ami a külső térrel érintkezik.

De mit, miért és hogyan hőszigeteljünk?

A fentieket olvasva a komplexitás fogalma már jobban értelmezhető. Az utólagos hőszigeteléssel csökkenthető a falak általi hőveszteség, az ablakkereteknél, falsarkoknál kialakuló hőhidak mértéke, megszüntethető a kondenzáció és penészesedés. A nyílászárókat is érdemes megfelelő hőszigetelésű, légtömören záródó típusra cserélni (mint ahogy fontos terület a fűtési rendszer megújítása és a villamos berendezések, világító berendezések energiatakarékos változatra cserélése is).

Akkor hol is kezdjük?

Gyakorlatiasan szemlélve a dolgokat, a BACHL szakértőjének segítségével sorra vesszük, hogy az egyes területek problémáinál merre érdemes indulni a megoldás felé.

Földközelben

Ha a fal és padló találkozásánál penészedés nyomai láthatók, és a lakásban még a fűtés ellenére is jéghidegnek érezzük a padlót, akkor a talajjal érintkező padlók és padlásfödémek, valamint a külső fal utólagos hőszigetelését párhuzamosan kell megoldani. A talajjal érintkező padló utólagos hőszigetelése az egyik legnehezebb és egyben legköltségesebb, helyenként a rétegrend adottsága miatt egyszerűen megoldhatatlan feladat. Felújításhoz a lehető legvékonyabb és leghatékonyabb terhelhető hőszigetelésekben érdemes gondolkodni. Ehhez jól használhatók a BACHL PIR ALU és BACHL Extrapor EPS 100 hőszigetelő termékei. Új építés esetén könnyen tarthatók az előírt értékek, de felújítás során belefuthatunk igen összetett problémákba. Ezek forrása, hogy a hő a könnyebb ellenállás irányába próbál a külső tér felé eljutni, így a padló és a falak hőszigetelése mellett a lábazat is kritikus szerkezetté válik, amelynek hőszigeteléséről szintén gondoskodni kell. E célra kiválóan alkalmasak a BACHL zártcellás XPS, illetve a BACHL formahabosított Perimeter termékei, amelyek a kimagasló mechanikai tulajdonságaik mellett megfelelő hőszigetelést biztosítanak.

 

adult armchair beverage 846080

 

A homlokzat hőszigetelő képessége nem csak a falazaton múlik

A külső határoló falak hőszigetelése a legelterjedtebb. Hideg falak és falsarkok, gombásodás vagy éppen salétromos felületek már intő jelként szolgálnak.Homlokzat esetében a falazóanyag és a nyílászárók kiválasztására is oda kell figyelni, nem elég a megfelelő vastagságú EPS hőszigetelés. Hőtechnikai értelemben a nyílászárók minden épületnél gyenge pontot jelenthetnek, hiszen a legjobban szigetelő nyílászárók U-értéke (hőátbocsátási tényezője) és egy 30 cm vastag, hőszigetelés nélküli modern vázkerámia fal U-értéke között is kétszeres a különbség a fal javára. Ugyanez egy 15 centiméteres hőszigetelés esetén már 6-8-szorosra növekszik. Nyílászárók esetében a hőveszteségek nem csak az üveg és tok szerkezetein keresztül alakulnak ki, hanem jelentős mértékben a fal és tok csatlakozási vonalában. Ezért itt komoly hangsúly van a kivitelezés minőségén, ami a légtömör kialakítást és adott esetben kávákba beforduló hatékonyabb hőszigetelést is magában foglalja. Az alkalmazandó vékonyabb rétegű, de kedvezőbb hőtechnikai tulajdonságokkal rendelkező hőszigetelés hatékonysága megmutatkozik a felhasznált anyagok mennyiségében, ezáltal közvetetten hozzájárul a környezetvédelemhez, s jelentős mértékben tudja befolyásolni épület hasznos alapterületének maximális kihasználását és további előnyökkel rendelkezik egy hasonló, de vastagabb hőszigeteléssel ellátott szerkezethez képest. Ilyen előnyökkel rendelkező alternatíva a BACHL Extrapor vagy Extrapor Relax grafitadalékkal dúsított polisztirol.

Fent, fent, legfelül távozik a meleg

A tető és tetőtér is igen nagy felület, így itt is érezhető, ha nincs rendben az épület energetikailag. A lakó azt tapasztalja, hogy hűvös időben árad a hideg a tető felől, kánikulában viszont tódul a meleg, penészes a tetőablak, vagy éppen a hálószoba sarka. Mivel a meleg levegő felfelé száll, ezért érthető, hogy az épület védelme érdekében a tetőre szigorúbb követelmények vonatkoznak, mint bármely más épületszerkezetre. Ha a homlokzati szigetelésnél vett U-érték példát nézzük, akkor a tető esetén még nagyobb különbségek adódhatnak. Nem megfelelő tetősíkablak választásakor akár 12-szeres U-érték különbség is lehet pl. 18 cm BACHL PIR keményhab szarufák feletti elhelyezése esetén a tetőszerkezet javára. Érthetőbben: a tetőre is igaz, hogy ahol két eltérő hőáteresztő tulajdonsággal rendelkező felület találkozik, ott hőhíd alakul ki – ennek jele lehet a penészedés, télen az ablakok körül elolvadó hó, a kellemetlen huzat vagy a túlmelegedés.

És ha már végigvettük a teljes épületszerkezetet, amelynek szigeteléséhez szakember segítségével válaszhatjuk ki a BACHL termékei közül az ideális megoldást, befejezésképpen még egy megfontolandó gondolat: jóllehet az épület teljes leszigetelése után nagymértékben csökken a fűtési energiaigénye, hatékony energetikai felújítás nem képzelhető el a fűtési rendszer korszerűsítése nélkül.

Sorozatunk folytatásában a hőszigetelés egyes területeinek részleteibe nyújtunk bepillantást. Bízunk benne, hogy írásaink hasznos kalauzként szolgálnak majd az épület energetikai hatékonyságának növeléséhez felújítóknak és építkezőknek egyaránt.

Kövesse a „Hőszigetelés mindenkinek” cikksorozatot!

Hőszigetelési megoldásainkról honlapunkon olvashatnak.

Friss hírek

Hőszigetelje homlokzatát grafitadalékos BACHL Extrapor EPS termékkel, mely a hagyományoshoz anyaghoz képest 20%-kal kedvezőbb hőszigetelési paraméterekkel rendelkezik! Az általunk javasolt beépítési útmutatót itt olvashatja.

Kapcsolat

+36 (56) 586-500
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Hírlevél

Szakértőnk válaszol

Kérdésével bátran keressen minket: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Aktuális állásajánlatok

Kövessen minket a Facebookon!