Bachl PIR

Bachl Nikecell EPS

Bachl XPS

További termékek

nyeremenyjatek01

Mindenkinek van egy története a hőszigetelésről! Mi a tiéd?

Facebook-játék 2019. október 21 – december 6.

Játékunkat egy héttel meghosszabbítottuk! Vajon hoz-e a Mikulás bónusz ajándékot? Nem rajtunk múlik!

Mindenkinek van egy története a hőszigetelésről! Neked is van? Mondd el a sztoridat! Oszd meg, hogyan hőszigeteltél, adj tanácsot, ötletet másoknak, és indulj a nagy hőszigetelős sztori-derbin – a jutalmad nem marad el! Ha másoknak is tetszik a történeted, kipihenheted a hőszigetelés fáradalmait!

Ilyen könnyen csatlakozhatsz: küldj be egy hőszigetelési sztorit és egy kapcsolódó, azt illusztráló fotót a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre „Megosztok egy sztorit” tárgymegjelöléssel. A fotót kísérő szövegben írd meg, te miért, mivel, hogyan hőszigeteltél, és ez milyen változásokat hozott az életedbe! A játékban kizárólag pozitív üzenettel rendelkező történeteket és olyan fotókat fogadunk el, amelyen ember is szerepel.

Ezeket a képes sztorikat december 2-án egy galériában tesszük közzé a BUILD-COMMUNICATION Facebook-oldalán. A játékban részt vevők december 6. 12:00 óráig gyűjthetnek lájkokat a történeteikre. A három legtöbb kedveléssel rendelkező sztori tulajdonosa a BACHL Kft. felajánlásában nyereményben részesül: az első három helyezett jutalma egyaránt egy-egy belföldi kikapcsolódás utalvány, valamint BACHL ajándékcsomag, s további két résztvevő különdíjat kaphat a szervező cégek indoklással alátámasztott döntése szerint.


Játékszabályzat

Optimized speditor naptar 2020 300x220 web

 

Talajhoz simulva: hőszigetelés a lábazaton és a pinceszinten

 

Gyakorlott kirándulók tudják, hogy egész más érzés egy vékony takarón ülve falatozni az elemózsiát, mint ha egy speciális, dupla rétegű, egyik oldalán vízlepergető anyagú, másik oldalán polár piknikpléden tenné ugyanezt. A pillanatnyi kényelmetlenségen túl akár egészségügyi kockázatai is lehetnek a nyirkos talajnak, amit a vékony anyagon át érzünk. Pontosan emiatt nem mindegy, mivel „ágyaznak meg” egy épületnek. Lássuk, mit érdemes tudni a lábazat- és pinceszigetelésről!

Az épület szerkezeti elemeinek számos környezeti behatással kell dacolniuk, amelyben az épület különböző részein elhelyezett – vagy éppen hiányzó – hőszigetelésnek is fontos szerep jut. Melyek ezek a környezeti behatások? Többek között a hőmérséklet, a légnyomás, a napsugárzás vagy éppen a csapadék valamely formája. A talajjal érintkező szerkezetek, vagyis a lábazat és a pinceszint speciális területnek számítanak.

Hányszor hallottuk már, hogy az egész épület minőségét nagyban befolyásolja, ha a lábazat vizesedik…

A lábazat ugyanis folyamatosan találkozik több-kevesebb nedvességgel – ezeknek a területeknek a szigetelése így olyan anyagot igényel, amely hőtartó képessége mellett a nedvességnek és a nyomásnak, a ház rá nehezedő súlyának is tartósan ellenáll.

Ilyen anyagok a formahabosított polisztirol (mint a BACHL HL) és a zártcellás polisztirol (mint a BACHL XPS) – ezeknek a könnyen alakítható hőszigetelő tábláknak az anyagában nemhogy nem tesz kárt a nedvességgel való tartós érintkezés, hanem az anyagok hőszigetelési képességeit sem befolyásolja.

 

corridor 1097154 960 720

 

Lábazat: egy kényes találkozási pont

A lábazat nemcsak a talajjal való folyamatos érintkezés miatt egy különösen kényes terület, hanem azért is, mert a szerkezeti elemek találkozásánál egy lényeges anyagváltozás is történik: a pince-alapzat beton építménye a lábazatnál találkozik a homlokzat kerámiájával, azaz a téglával. A kétfajta anyag (beton és kerámia) hőáteresztő képessége eltérő: a beton lambda-értéke jóval alacsonyabb, mint a kerámiáé, így a találkozási ponton szükségszerűen úgynevezett hőhidak alakulnak ki, amelyek a penészedés melegágyai. Azért, hogy ennek elejét vegyük, a lábazaton alkalmazott hőszigetelésnek legalább olyan vastagnak és hatékonynak kell lennie, mint a homlokzatinak: azaz, ha például a homlokzati hőszigetelés 14 cm, akkor a lábazaton is 14 cm vastagságú lábazati hőszigetelést kell alkalmazni. Fontos továbbá, hogy a lábazati és a homlokzati hőszigetelés egy síkban legyen, hiszen az esetlegesen túlnyúló lábazati hőszigetelésen megálló csapadék károsíthatja a szerkezetet.

Nyomás alatt

Ahhoz, hogy melyik XPS hőszigetelőanyag alkalmas az adott területen való alkalmazásra, a terméken az XPS megnevezés mellett szereplő számot – 300, 500, 700 – kell megnézni. Ez egy fontos mutatót, amely a nyomásszilárdságot jelzi. A hőszigetelést értelemszerűen a lábazaton és a pinceszinten éri a legnagyobb nyomás, ezért olyan XPS-t kell alkalmazni, melynek szerkezete állja a próbát. A lábazati hőszigeteléshez egy átlagos családi ház esetében elég a 300-as nyomásszilárdságú XPS, ennek ugyanis „csak” 30 tonnát kell elbírnia négyzetméterenként minőségromlás nélkül. Az 500-as, 700-as nyomásszilárdságú XPS-eket jellemzően passzív épületeknél, passzív többlakásos, több emeletes házaknál használják a pince oldalfalán és alján, ahol az építmény mellett a talaj is nagy felületen gyakorol nyomást a hőszigetelésre. A legnagyobb teherbírású BACHL XPS 700 négyzetméterenként 70 tonnával terhelhető.

A hőszigetelés kialakításánál a jó kivitelező a felületképzés során a lábazati hőszigetelő anyag sima felületét érdesíti, hogy jobban tapadjon hozzá a homlokzati hőszigetelés. A biztos hatás érdekében a BACHL HL termékek már el vannak látva felületképzéssel – az XPS mellett lábazati hőszigetelésként jól használható a formahabosított polisztirol is, amely négyzethálósan dombornyomott a jobb tapadás érdekében.

Pinceszint: többet is kihozhatunk belőle

Lábazata minden épületnek van, de a pinceszint megléte már nem szükségszerű – az ingatlantulajdonos számára mindenképpen előnyt jelent a plusz tárolóhelyiséget kínáló pince, mely potenciálisan lakótérré is alakítható. Ennél a szerkezeti elemnél azonban a hőszigetelésnek már folyamatosan érintkeznie kell a talajvízzel, torlaszvízzel, talajpárával, és fontosabb lesz a nyomásállóság is. A föld által a pince falaira gyakorolt nyomást hat méter mélységig az XPS 300-as is jól állja, hat méternél magasabb falú pinceszintnél viszont már XPS 500 vagy 700 szükséges. Ugyancsak felhasználható a BACHL perimeter termék is 6 méter mélységig: a pincében belülről teknőszigetelést alkalmaznak, ilyenkor a falak közötti teret bitumenelemezes szigetelésből kialakított teknő védi a szivárgó víztől és párától. A bitumenes lemez elé szükséges egy szivárgó réteget beépíteni – erre a BACHL perimeter pince- és lábazati szigetelés kiváló választás, mert egyszerre látja el a hőszigetelő, vízszigetelő és mechanikai védelmet is.

Pincéből lakótér? Miért ne?

A pinceszint hőszigetelése a jelentősebb hőingadozás hiánya miatt kevésbé érintett a külső hőmérséklet változásaiban, mint az épület többi része – ez azonban nem jelenti azt, hogy itt az „éppen elég” elvét lehetne érvényesíteni. Aki előrelátó, úgy alakítja ki itt is a hőszigetelést – a homlokzatival azonos vastagságban –, hogy lakótérhez illő komfortot és klímát biztosítson. Hiszen a pince ideális helyszíne lehet egy házi konditeremnek, klubszobának, játékteremnek, műhelynek is akár; emellett a pinceszint igényes hőszigetelése a teljes ház épületenergetikai szintjét emeli. Egy ház akkor igazán otthonos, ha idomul lakói életének folyamatos változásaihoz: gondoljunk a jövőre, és adjuk meg a lehetőséget a pincének az igényes hőszigeteléssel, hogy később bizonyíthasson kényelmünk szolgálatában is!

www.bachl.hu

Két gyermekintézmény korszerű hőszigetelését támogatja a BACHL a Várépítő pályázaton

 

Szerte az országban 14 gyermekintézménynek és 3 műemléknek jut idén támogatás az építőipar legrégebbi jótékonysági összefogása, a Várépítő pályázat jóvoltából. A 18 felajánló építőanyag gyártó cég – közte a kezdeményezésben hosszú évek óta partner BACHL Hőszigetelőanyag-gyártó Kft. –, szövetség és építőipari médiacsatorna nettó 15 millió forintnyi építőanyagára, valamint több mint másfél millió forintnyi készpénzére idén 30 intézmény pályázott.

 

A Build-Communication 2010 óta Várépítő pályázat néven üzemelteti az építőipari cégek legrégebbi, és a legtöbb forrást az igénylőkhöz eljuttató összefogását. A pályázat lassan két évtizede – 2010 előtt más néven – gyűjti az építőipari cégek felajánlásait és juttatja el olyan gyermekintézmények és műemlékek számára, melyek elkötelezettek az építkezés, felújítás megvalósítása iránt, ám szűkös forrásaik nem tennék lehetővé a teljes körű, korszerű és igényes munkát. A pályázaton gyakran olyan kistelepülések gyermekintézményei indulnak, melyek pusztán néhány szobában végeznek komoly szakmai munkát, és akár egyetlen csoportszoba, vagy a rossz állapotú tető biztonságos felújítása is óriási előrelépést jelent az intézmény fejlesztésében.

Fontos társadalmi célok

A BACHL idén két gyermekintézmény korszerű hőszigetelésének biztosításával támogatja az időtálló értékek továbbvitelét, olyan fontos társadalmi célok mellé állva, mint az integráció és a minőségi oktatás. A BACHL a Várépítő pályázat keretében a debreceni Fény Felé Alapítvány a fogyatékossággal élő gyerekek és fiatalok lakhatását szolgáló Kincsesláda Ház építéséhez biztosít hőszigetelő anyagot csaknem 120.000 Ft értékben, a veszprémi Padányi Katolikus Iskola tetőtéri oktatási és technikai helyiségei hőszigeteléshez pedig közel 400.000 Ft értékben adományoz korszerű építőanyagot.

A Fény Felé Alapítvány önálló életvezetésre nem képes, fogyatékkal élő fiatalok számára biztosít életük végéig lakhatást az épülő Kincsesláda Házban. Az intézményt a komplex szemlélet érvényesítése jellemzi: nemcsak lakhatással, hanem a lakóotthonhoz közel működő műhely révén munkalehetőséggel és fejlesztéssel is segítik a fiatalokat abban, hogy hasznos tagjaivá válhassanak a társadalomnak. A Várépítő pályázaton összesen több mint 700 ezer Ft értékű támogatást kaptak a felajánló cégektől.

A veszprémi Padányi Katolikus Iskola a tetőtérben működő 4 oktatási és 2 technikai (szerverszoba, stúdió) klimatizálása kapcsán a helyiségek utólagos hőszigeteléséről döntött az energiahatékonyság növelése és a tanítás-tanulás feltételeinek javítása céljából. A BACHL termékkínálatában kiemelt szerepet játszanak a tetőtér utólagos hőszigetelésére speciálisan alkalmas hőszigetelő-anyagok, így az iskola korszerű, fenntartható, kis ökológiai lábnyommal rendelkező alapanyaghoz jutott a fejlesztés megvalósításához. 

 

Az elmúlt évek mérlege

A Várépítő pályázaton az elmúlt 8 évben a pályázók száma meghaladta a hatszázat, és a több mint nettó 100 millió forint értékű építőanyagból 147 nyertes intézmény kaphatott eddig támogatást. A felajánlásokat szinte az első évtől változatlan felállásban működő, neves közéleti személyiségekből álló zsűri ítéli oda olyan intézményeknek, amelyek valamennyi önerő felmutatásával képesek saját körülményeik javítása érdekében beruházásba fogni.

2019-ben az előző évekhez hasonlóan nettó 15 millió forintnyi építőanyag-felajánlás, 1,5 millió Ft készpénz, és – a tetőfedőket tömörítő szövetségeknek köszönhetően – több helyen a tető felújítások egyes szakaszaihoz szakmunkát végző mesterek is érkeznek.

A 2019-ben pályázatot benyújtó 27 gyermekintézmény és 3 műemlék közel 30 millió Ft értékű építőanyagot igényelt. A rendelkezésre álló forrásokat a zsűri 14 gyermekintézmény (egy intézmény az építkezés két üteméhez is), és 3 műemlék között osztotta szét.

A Várépítő Pályázat bíráló bizottságának elnöke Vadász György, Kossuth-, Ybl- és Steindl-díjas építész, tagjai: Beleznay Éva okleves építészmérnök, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) alelnöke, Budapest volt főépítésze; Nagy-Kálózy Eszter, Jászai Mari-díjas és Amfiteátrum-díjas színművész; Ráday Mihály, a Város és Faluvédők Szövetsége (Hungária Nostra) elnöke, Kossuth-díjas alkotó; valamint Tóth Balázs építész, az Építésügyi Minőségellenőrző Nonprofit Kft. szakértője.

További információ: www.varepitopalyazat.hu

 

NAPVÉDELEM AJÁNDÉKBA!

 

Sokan választják a nyári hónapokat a hőszigetelési munkálatok elvégzésére – és milyen bölcsen teszik! Aki nyáron oldja meg a hőszigetelés korszerűsítését vagy korszerű kialakítását, akár már az indián nyár alatt élvezheti a hűvösebb benti klímát, télen pedig a megtakarított fűtésköltségekből tervezheti a következő nyaralását. A forró évszakban végzett hőszigetelésnek is megvannak azonban a maga kockázatai – amik szerencsére könnyen kiküszöbölhetők!

A megfelelően felvitt hőszigetelő lapok a ház fontos védőburkát alkotják, ám maguk is védelemre szorulnak. A nap káros sugarait a mégoly korszerű grafitadalékos hőszigetelő anyag is éppúgy megsínyli, mint mondjuk az emberi bőr. Ahogy bőrünket naptejjel védjük a napsugarak roncsoló hatásától, úgy a grafitos hőszigetelő lapoknak is jár egy extra védőréteg: egy speciális, fehér színű alapozó festék, ami a hőszigetelés hatékonyságát és élettartamát is javítja. Ezt a védelmet a BACHL az Extrapor 80 tábláihoz a nyári felújítási hullám alatt – a szükséges mennyiségben – ajándékba adja! Az akció ráadásul az elő- és utószezonnal is számol, hiszen október 31-ig vehető igénybe.

Indokolt is az extra segítség, mert a hőszigetelő lapokat a kivitelezés előtt és alatt is minél inkább védeni kell a jelentős UV sugárzástól, a nagy hőingadozástól, a mechanikai sérülésektől és a nedvességtől egyaránt. Miután az Extrapor 80 lapok felkerültek a megtisztított falra, a kivitelező szakember megcsiszolja őket, és felviszi a fehér alapozó réteget. Ezután következnek a kivitelezés következő szakaszai: dűbelek elhelyezése és az üvegháló beágyazása – eközben a szigetelőlapok már védve vannak a nyári hőmérsékletingadozás ellen már a vakolat felhordása előtt is.

trendi laposteto bachl másolata


A mégoly szeszélyes, kánikulát és nyári zivatart egyaránt hozó évszakban a bőrre naptejet, grafitos szigetelőlapra alapozófestéket kenjünk – utóbbiból a szükséges mennyiség ajándék a BACHL-tól az Extrapor 80 lapokhoz.

Friss hírek

Hőszigetelje homlokzatát grafitadalékos BACHL Extrapor EPS termékkel, mely a hagyományoshoz anyaghoz képest 20%-kal kedvezőbb hőszigetelési paraméterekkel rendelkezik! Az általunk javasolt beépítési útmutatót itt olvashatja.

Kapcsolat

+36 (56) 586-500
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Hírlevél

Szakértőnk válaszol

Kérdésével bátran keressen minket: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kövessen minket a Facebookon!