Hőszigeteléssel a környezetért

erde 2Kiemelt téma a napjainkban nagy tömegben (> 200Mt) gyártott, előbb-utóbb a hulladékba kerülő, biológiailag stabil, nem lebomló, ezért felhalmozódó műanyagok kezelésének problémája. Tény, hogy általában a műanyagok nagy volumenű hulladékként jelentkeznek. A nyilvánosság és a politikusok a gyártó, a feldolgozó és a forgalmazó felelősségét hangsúlyozva követelik a hulladékgazdálkodást és a hulladékhasznosítást, preferált a hulladékok visszaforgatása (reciklálása), új termékek gyártásában való ismételt felhasználása. A visszanyerés eljárásai csökkentik a szemétlerakóba kerülő hulladék mennyiségét, ez azonban egyrészt csak korlátozott mennyiségben lehetséges, másrészt mindig képződik olyan hulladék, amely nyersanyagként nem használható. Ilyen esetekben a hasznosítás útja a kémiai lebontás vagy a villamos energiatermelésre való felhasználás. Ezek szinte mindegyikében képződik azonban használhatatlan szilárd hulladék, amely rendszerint deponálásra kerül, így a hulladéklerakók nem szüntethetők meg.

Műanyaghulladék-képződéssel számolni kell a műanyagok gyártása és feldolgozása, a műanyag félkész termékek feldolgozása, konfekcionálása során, és hulladékként jelentkeznek a funkciójukat betöltött, minőségileg nem csökkent csomagolóanyagok, továbbá az elhasználódott, cserére szoruló műanyaggyártmányok.

Előállítási folyamat

A poliuretán (PIR) két alap alkotója a poliol és az izocianát poliaddícós reakció révén, alacsony hőmérsékleten, katalizátor és melléktermék nélkül, a habosításhoz használt pentán gáz hatására jön létre. A poliuretán több mint 90 %-ban zártcellás szerkezetű, melynek belsejében található a pentán. Elterjedt felhasználása a II. világháború idején kezdődött, amikor az akkoriban drága és nehezen beszerezhető gumi helyettesítésére használták. Azóta a számos fejlesztésnek köszönhetően mindennapi életünk valamennyi területén körülvesz minket. Bár a poliuretán egy olyan termék, amelyet a legtöbben nem ismernek behatóan, mert rendszerint más anyagokból készült burkolatok vagy felületek mögé van ’rejtve’, nehéz volna nélküle elképzelni az életünket.

kornyezet tudatossagA felülvizsgálatok azt igazolták, hogy az előírásoknak megfelelően gyártott PIR kemény habanyagok fiziológiailag releváns mennyiségű vegyi anyagot nem adnak le, még a vágási felületeken sem. Nincs olyan vizsgálati eredmény, amely az emberek egészségkárosítását mutatná. (WKI, Braunschweig).

Az expandált polisztirol alapanyaga hőre lágyuló polimerizált sztirol és pentán, valamint égéskésleltetõ adalék. Előhabosítás során a gőzzel hőkezelt gyöngyöcskék megpuhulnak, és hőmérsékletnövekedés hatására a pentán gázzá alakulva "felfújja" azokat. A gyöngyszecsén belül, apró cellák alakulnak ki.

A bonni Építési Anyagok Környezetvédelmi Szervezetének (ECO) legfrissebb kutatási eredményei szerint az EPS kiemelkedően környezetbarát anyagnak bizonyult. A nem megújuló energiaigény, valamint az üvegházhatáshoz, és a savasodáshoz való hozzájárulás szempontjából is számos hőszigetelő anyagnál kedvezőbb értékeket mutat.

A PIR és az EPS kőolajból, kőolaj származékokból készülnek, azonban előállításuk kevés nyersanyagot igényel, és annál több erőforrást segítenek megőrizni. Hatékony hőszigetelő anyagként csökkentik az épület energiafelhasználását, így a fűtés és hűtés iránti igényt, valamint az épület szén-dioxid kibocsátását, mely a globális felmelegedés legfőbb okozója. A megfelelő minőségű és vastagságú hőszigetelés beépítése a fentieken túl hozzájárul épületeink élettartamának meghosszabbításához is.

A BACHL cégcsoport a gyártás során keletkezett hulladékok hasznosítására a sajtolólapos módszert használja, ahol az összes PIR- termelési hulladékot, mint pl. a forgács és fűrészpor, egy speciális újrahasznosítási eljárásban nagy értékű és nedvességnek ellenálló préslapokká dolgozzuk fel. A préslapokat pl. a bútorgyártásban alkalmazzák. Ezeket a lapokat a BACHL "kombitherm" márkanévvel forgalmazza. Az EPS termékek 98%-a levegő, és 2%-a polisztirol, a gyártásuk során képződő hulladék 100%-ban újrahasznosítható.

Kövessen minket a Facebookon!