Hírmix

Bevált hőszigetelés szokatlan színben

Aki építkezést tervez és hőszigetelésre gondol, elsőként szinte biztos, hogy a fehér színű polisztirol hőszigetelés jut az eszébe. Logikus, hiszen ennek az anyagnak múltja, hagyománya van Magyarországon is. Ma, amikor a változó előírások a homlokzaton is szükségszerűen egyre vastagabb hőszigetelést igényelnek, van olyan megoldás, amely vékonyabban is azonos hatékonyságot garatnál. Ez a grafitos polisztirol hőszigetelés.

bachl 580x240

A közelmúltban, ahogy az építési szokások számos területén, úgy a hőszigetelési vastagságok esetén is jelentős változásokat tapasztalhattunk. Az elmúlt évtizedben a járatos és indokolt homlokzati hőszigetelés vastagsága átlagosan 10 cm körülire növekedett, ami a jelenleg hatályos előírásoknak – több körülmény együttállása esetén – akár meg is felelhet. Nem úgy a küszöbön álló, átalakuló előírások között, amely alapján, szakértők szerint, az átlagos hőszigetelési vastagok 20 cm körülire növekednek. Sőt passzívház esetén már ma is ezek és az ennél nagyobb vastagságok a használatosak.

Mit is jelent mindez?

Sokkal több hely kell a homlokzati hőszigetelésnek?

Ráadásul dupla annyiba fog kerülni?

A válasz határozottan nem. Nézzük, miért.

Legyen vastagabb!

Aki hosszú távon gondolkodik otthona felújításában – és vajon ki nem – annak a közeledő előírások alapján feltétlenül javasolt a vastagabb polisztirol hőszigetelés mellett dönteni. Ez azonban közel nem jelent dupla költséget, hiszen a hőszigetelő lapok ára csak egy tétel a költségvetésben. Számítások szerint egy eredetileg 10 cm vastagra tervezett hőszigetelés helyett választott 20 cm Nikecell hőszigetelés nagyságrendileg 20 %-kal kerül többe, ám mivel dupla vastag 100 %-kal hatékonyabb.

Legyen hatékonyabb!

A BACHL hőszigetelő anyag választékában az épület minden hőszigetelendő területére, és gyakorlatilag minden fogyasztói igényre található megoldás: a pincétől a padlásig.

extrapor.1DSC01128web

Felhasználási területek szempontjából, a „normál” EPS termékek, ahogy azt már megszoktuk, szinte minden épületszerkezet hőszigeteléséhez felhasználhatóak, ahogy a modern, ún szürke színű grafitos hőszigetelés, a BACHL EXTRAPOR RELAX is. Utóbbinak ugyanakkor jelentős előnye, hogy azonos vastagság mellett közel 25 %-kal jobb hőszigetelési hatékonyságot garantál.

Vagyis ha nem csupán a változó előírások miatt, de jól felfogott érdekünkben, homlokzati hőszigetelésünkkel minél energiahatékonyabbá akarjuk tenni otthonunkat, hagyományos polisztirol hőszigetelésből érdemes jelentősen vastagabbat választanunk. Míg ha a modern grafitos mellett döntünk, azonos hatékonyságot kevésbé vastag lapokkal is elérhetünk.

Ez azért is fontos lehet, mert sok esetben a telek korlátozott beépíthetősége nem teszi lehetővé a jelentősebb vastagságú hőszigetelés beépítését.

Példaként egy a kifejezetten alacsony energiafelhasználású otthonra jellemző U=0,12W/m2K hőátbocsátási tényező eléréséhez 30 cm nútféderes, modern, vázkerámia falazatra fehér EPS-ből 29 cm szükséges, míg a grafitos EPS-ből 21 cm elegendő, ami 8 cm megtakarítást jelent.

Ez 100m2 hasznos alapterületre vonatkoztatva 2,5m2 terület megtakarítást eredményez. Mondhatnánk, mi az a 2,5m2 hasznos alapterület. Pont akkora, amekkora terület egy vendégmosdó számára éppen elegendő. Úgy is nézhetjük, hogy adott beépítési százalékok esetén 2,5m2 nagyobb lehet a lakásunk, amely értékesítése esetén, 300.000Ft/m2 árral számolva akár 750.000 Ft több bevételt is hozhat.

Miért jó a grafitos hőszigetelés?

A grafitos polisztirol hőszigetelés gyártása során az alapanyaghoz adott grafitszemcsék hozzáadása révén az anyag hőreflexiós képessége javult, így a hagyományoshoz képest közel 25 %-kal kedvezőbb hővezetési tényező érhető el. Például a homlokzaton használt polisztirol termékek esetén a normál fehér anyag hővezetési tényezője: 0,038W/mK, míg a grafitosé: 0,031W/mK. A két termék többi anyagtulajdonságát tekintve megegyezik, pl. éghetőség, szilárdsági jellemzők. Ár-érték arányban gazdaságosabb döntés a grafitos polisztirol, hiszen 20%-kal vékonyabb mérethez kb. 20%-kal magasabb ár tartozik, továbbá a vékonyabb méret számos más előnnyel is jár így rövidebb rögzítési elemeket igényel, valamint a szállítás, anyagmozgatás, beépítés is alacsonyabb költségekkel jár.

Ha homlokzati hőszigetelésre adjuk a fejünket, akkor ma már nem csak nagy fehér polisztirol táblák lebeghetnek a szemünk előtt. Jó ha tudjuk, hogy a grafitos polisztirol hőszigetelés korszerűbb, gazdaságosabb és vékonyabb rétegben is hatékony.

Őszi akciónk részletetit itt olvashatja!

bachl

Kövessen minket a Facebookon!