Hírmix

A minőségi hőszigetelő lap még nem minőségi hőszigetelés

Garanciális kérdések a felújításnál? Sajnos elég utópikusan hangzik. Különösen akkor, ha például az utólagos hőszigetelés esetén nem a gyártó által előírt, együtt felhasználható anyagokkal áll neki a kivitelező.Mit jelent a THR? És miért ne hagyjuk, hogy a kivitelező a legolcsóbb anyagokat válogassa össze? Erre is választ kaphatunk a BACHL szakértőitől.

hl1

A pénz nagy úr, és egy utólagos hőszigetelés nem kis beruházás. De hívjuk inkább befektetésnek, hiszen egy helyesen kivitelezett, megfelelő vastagságú polisztirol panelekkel készülő Teljes Hőszigetelő Rendszert (THR) alkalmazó homlokzati hőszigetelés már az első fűtési hónapban a rezsiszámlán tapasztalt csökkenéssel hozza a „kamatait”.

Akkor viszont kifejezetten nagy a bosszúság, ha a rezsi sem csökken, még valamilyen hibát is észlelünk az elkészült hőszigetelésben és a gyártó garanciáját is elveszítettük. Ez például akkor történik, ha a kivitelező nem a gyártói ajánlások alapján, esetleg nem együtt felhasználható elemeket alkalmazott.

Mit javasol minderre a BACHL Kft., az évtizedes hagyományokkal rendelkező BACHL Nikecell hőszigetelő anyagok elismert gyártójának szakértője?

„Számtalan hazai és külföldi előállítású, önmagában megfelelő minőségű- és minősítéssel rendelkező alkotóelem vásárolható az építőanyag kereskedésekben, mégsem alkalmazható szabadon bármi – bármivel összeépítve! Amely építési termékek vizsgálati igazolás hiányában kerülnek összeépítésre, az egyes alkotóelemek gyártói könnyedén elutasíthatják reklamációnkat. Éppen ezért javasoljuk az építkezőknek és felújítóknak, hogy a kivitelezéskor csak olyan műszaki megoldást fogadjanak el, amelyet a gyártó, mint Teljes Hőszigetelő Rendszert elfogad.” – javasolja Szatmári Zoltán, a BACHL Kft. alkalmazástechnikai-mérnök tanácsadója.

Hogyan lesz a BACHL Nikecell polisztirol hőszigetelő lapokból Teljes Hőszigetelő Rendszer?

A BACHL Kft. egy épület minden felületére kínál hőszigetelési megoldást a pincétől a padlásig, a homlokzattól a födémig. És ezek a kiváló minőségű lapok hogyan válnak valóban jól működő hőszigeteléssé?

Teljes Hőszigetelő Rendszerről akkor beszélünk, ha annak elemei, azok műszaki és mechanikai paramétereit tekintve együtt beépíthetőek. Ezt a beépítési megoldást pedig arra hivatott ellenőrző szervek által kiadott hivatalos dokumentáció is alátámasztja.

Nézzük először, hogy melyek a Teljes Hőszigetelő Rendszer részei, azaz mitől válik egy polisztirol lap otthonunkat és pénztárcánkat is védő hőszigeteléssé.

Hol keressük a Teljes Hőszigetelő Rendszert?

Előfordul, hogy a rendszer egyes elemei nem azonos gyártótól származnak, más gyártja a kiszemelt polisztirol lapokat és más, az azok rögzítéséhez használatos ragasztót.

A szükséges információt általában az un. rendszergazdáktól várhatjuk, aki döntően a polisztirol lapok ragasztásához és a fedőrétegek elkészítéséhez szükséges elemeket kínálják. Magyarországon több mint egy tucat ilyen jó nevű és megbízható gyártó céget találunk.

Általában a homlokzati vakolatképző anyagot gyártó cégek, jól ismerve a piacon kapható polisztirol lapokat szívesen adnak tanácsot abban, hogy az ő választékukból melyik polisztirolhoz mit használjunk, sőt általában a homlokzatképzéshez szükséges vakolati rendszereket is saját kínálatból javasolnak. De akár a kiegészítő elemek vagy például a rögzítéshez szükséges dűbelek paraméterei kapcsán is nyugodtan kérdezzük őket.

Ami emellett fontos, ők rendelkeznek azokkal a tanúsítványokkal, amelyek azt igazolják, hogy a kivitelezés minőségének biztosítása és az esetleges garanciális kérdések megnyugtató rendezése érdekében melyik anyag mivel építhető össze. Tehát ha a hőszigetelésünk készítése kapcsán tanácsot kérünk un. rendszergazda cégtől, feltétlenül kérjük el az ajánlott rendszer megfelelőségét igazoló tanúsítványt.

A BACHL Kft. BACHL Nikecell márkájú polisztirol hőszigetelő lapjaihoz számos rendszergazda kínálja termékeit. A BACHL Kft. az épület minden részére ajánlja hőszigetelő megoldásait a pincétől a padlásig. Ismerkedjen meg a cég széles hőszigetelő anyag választékával.

Kövessen minket a Facebookon!