Hírmix

 

Hőszigetelés szürkén és hatékonyan

Mi az, ami a lábazattól a tetőig, a lépcsőháztól a födémig, a hőszigetelés észrevétlenül szolgál bennünket? Számos élethelyzetben szükség lehet hőszigetelésre: van, akinek a jó közérzete múlik rajta, van, akinek a pénztárcája szab határt, van, akinek megold egy régi problémát vagy hozzájárul egy régen dédelgetett álom megvalósításához. És van az a helyzet, amikor a hőszigetelés vékonyabban ugyanolyan hatékony. Ez a grafitos polisztirol.

bachl collage

A hőszigetelésről még legtöbbször a fehér Nikecell ugrik be az embereknek, és ez jó, hiszen ennek a hőszigetelő anyagnak múltja van nálunk. De az elmúlt évtizedekben fejlődött a hőszigetelő anyagok gyártása, változtak az alapanyagok és a szabályozás is, ezért folyamatosan bővül a BACHL kínálata is. 2020-ig jelentősen változnak a hőszigetelésre vonatkozó előírások is, és az eddig járatos és indokolt átlagosan 10 cm körüli hőszigetelés sem lesz elegendő. Szakértők szerint az átlagos hőszigetelési vastagságok 20 cm körülire nőnek, sőt a passzív házak esetében már mai is nagyobb vastagságok használatosak.

Sokkal több hely kell majd a homlokzati hőszigetelésnek?

Duplájára emelkednek a költségek?

A BACHL válasza az, hogy nem mert létezik olyan hőszigetelés, amely eleget tesz mindennek, ez pedig a grafitos polisztirol.

Grafitos hőszigetelés alapok acheter ventoline sur internet

A gyártás során az alapanyaghoz grafitszemcséket adnak, ezért javul az anyag hőreflexiós képessége, így a hagyományos polisztirolhoz képest közel 25 százalékkal kedvezőbb hővezetési tényező érhető el. Hőszigetelésről hosszú távban érdemes gondolkodni és döntést hozni, így a közeledő előírás változások miatt is érdemes a vastagságot megfontolni. A dupla vastagság, azonban nem mindig jelent dupla költséget, hiszen az alapanyag csak a tételek egy része. A BACHL szakemberi kiszámolták, hogy egy eredetileg 10 cm vastagra tervezett hőszigetelés helyett választott 20 cm Nikecell hőszigetelés nagyságrendileg 20 százalékkal kerül többe, ám mivel dupla vastag, ezért 100 százalékkal hatékonyabb.

1243

Vékonyabb vagy hatékonyabb?

Ez a szürke hőszigetelés, a BACHL EXTRAPOR RELAX ugyanúgy minden épületszerkezethez felhasználható, mint a normál EPS, de nagy előnye azonos vastagság mellett a 25 százalékkal nagyobb hatékonysága. Ha a telek beépíthetősége korlátozott, vagy felújítunk és számít, hogy mi kerül a homlokzatra, akkor mindenképpen szempont lesz a hőszigetelő lapok vastagsága is. A BACHL EXTRAPOR RELAX a tehermentesítő bemetszéseknek köszönhetően feszültség-, alak- és deformációmetes és a növelt szilárdásági tulajdonságai miatt, jobban igénybevett falak esetén, például iskolákban, járdáknál, jelent egyszerű és tartós megoldást.

Példaként vegyünk egy 30 cm nútféderes, modern, vázkerámia falazatot, ahol az alacsony energiafelhasználás elérése a cél. Itt a hőszigeteléshez a grafitos EPS-ből 5 centiméterrel
vékonyabb is elegendő, tehát ez egy 150 m2 alapterület esetén 3 m2 megtakarítást jelent. Így ez egyrészt megjelenik a hasznos alapterület növelésében, és ennek következményeként, ha értékesítésre kerül a sor, akkor ingatlanunk értékesebbnek számít majd. Ugyanakkor megoldást jelent ott, ahol a hőszigetelés vastagsága kötött, például utcafronton, telekhatárra épült épületnél vagy ahol műemlékvédelmi szabályozásnak kell megfelelni.

 

Kövessen minket a Facebookon!