Fogalomtár

Átszellőztetett homlokzat

Kivitelezéskor a burkolat és a falszerkezet, vagy hőszigetelés között néhány cm légrést hagynak, melyben a levegő szabadon áramolhat. Az átszellőztetett homlokzat megvédi az épület falszerkezetét a közvetlen nedvességtől és biztosítja a pára akadálytalan áramlását is.

EPS (expandált polisztirol)

Az EPS hőre lágyuló, habosítható, polimerizált sztirolból készülő cellás szerkezetű keményhab. Gőzzel történő hőkezeléssel, az alapanyagban lévő pentánnal kerül habosításra. Szintén már az alapanyagba kevert égéskésleltető adaléknak köszönhetően önkioltóan viselkedik. Az anyag készítése során hőkezeléssel kiégetik a pentánt, így nagyon apró lyukak keletkeznek az anyagban, amik jó hőszigetelést biztosítanak. Legnagyobb felhasználója az építőipar, döntően hőszigetelési célra, de speciális eljárással roppantott termékei lépéshangszigetelésre is alkalmasak. Az un. formahabosított EPS ami közel zártcellás szerkezetű, a normál EPS-hez képest nagyobb mechanikai szilárdsággal, jobb hőszigetelő képességgel és elhanyagolhatóan csekély vízfelvétellel. Készül grafitadalékos EPS is, ami a „fehérhaboknál” 10-15%-al jobb hőszigetelő képességgel rendelkezik.

Fenntartható fejlődés

Olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen szükségleteit, anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő nemzedékek esélyét arra, hogy ők is kielégíthessék szükségleteiket. Épületeink szakszerű hőszigetelése nagymértékben hozzájárul a fenntartható fejlődéshez, hiszen csökkenti a fűtés és hűtés iránti igényt és így a széndioxid kibocsátást is.

Hőhíd

A határoló szerkezetek azon felületei, ahol hőveszteség keletkezik. Okozhatja pl. az épületszerkezet kialakítása, a nyílászárók körüli hőszigetelés hiányossága, stb. A belső tér meleg párája rendszerint ezeken az épületrészeken kicsapódik, ezzel táptalajt teremtve a penészesedésnek, és a gombáknak.  

Hővezetési tényező

Lambda érték (λ) – Megmutatja, hogy egységnyi idő alatt mekkora hőáram halad át az adott anyagon, egységnyi hőmérsékletkülönbség hatására. Az alacsonyabb érték kedvezőbb hőtechnikai jellemzőt jelent. Mértékegysége: W/(mK)

Légrés

A légrés átszellőztetett homlokzatoknál a hőszigetelés és a burkolat közötti távolság. Optimális légrés és megfelelő hőszigetelés együttes használata segíti az épületek energiatakarékos hőháztartását.

Nyomószilárdság

Adott anyag nyomással szembeni, károsodás nélküli tűrőképességét jelenti. Mértékegysége: kPa vagy MPa. Hasznosított tetőkön indokolt a hagyományoshoz képest magasabb nyomószilárdságú hőszigetelő-anyag beépítése a fokozott terhelés miatt, pl. tetőteraszok, parkolótetők, intenzív zöldtetők.

Páradiffúzió

Egy kiegyenlítődési folyamat, amely során a porózus építőanyagokban - az eltérő hőmérsékletű és nedvességtartalmú külső és belső tér között - gőz halmazállapotú nedvességvándorlás következik be. Télen a páradiffúzió a belső térből a külső felé alakul ki

Passzívház

A passzívházat leginkább az különbözteti meg a nem passzívháztól, hogy előbbi tökéletesen működik hagyományos, aktív fűtési rendszer nélkül. A szükséges fűtési energiát kizárólag olyan passzív forrásokból nyeri, mint pl. hőszivattyúkból érkező, természetes úton előmelegített és bevezetett friss levegő, a helyiségek elhasznált levegőjéből nyert maradék hő vagy olyan belső hőforrásokból nyert meleg, melyet a lakók biológiai működése ill. mindennapi tevékenységeik (főzés, sütés, zuhanyozás) hoznak létre. Az előzőeket azzal a hőnyereséggel kombinálva, mely a napenergiának, a nagy hatékonyságú hőszigetelésnek, a többszörös hőszigetelő üvegezésnek, a speciálisan hőszigetelt ablakkereteknek ill. az ellenőrzött szellőztetésnek köszönhető, a passzívház fűtési energiaszükséglete max. 15 kWh négyzetméterenként évente (15 kWh/m2a).

Poliuretán (PIR)

A poliuretán egy polimer, mely izocianátoknak különféle poliolokkal való reakciójával jön létre. A kívánt végterméktől függően a vegyi összetétel tartalmazhat más adalékokat is, így katalizátorokat, habosító anyagokat (esetünkben pentánt), illetve égésgátlókat. A poliuretán (PIR) kiváló hőszigetelési paramétereit (hővezetési tényező, λ=0,022 W/mK) a cellák belsejébe zárt pentán (λ=0,013 W/mK) gáznak köszönheti, amely kétszer jobb hőszigetelő a levegőnél. Nem véletlen, hogy a hőszigetelés szempontjából kiemelten fontos területeken, mint pl. a hűtőgépgyártás vagy a hűtőtechnika szinte kizárólag poliuretánt használnak. Magas mechanikai szilárdsága, alacsony testsűrűsége, időtállósága és víztaszító tulajdonsága miatt ideális hőszigetelő-anyag.

U érték

Hőátbocsátási tényező - Azt a hőmennyiséget határozza meg, amely az adott szerkezet 1 m2 felületén 1 másodperc alatt átáramlik, amikor a külső és belsõ hőmérséklet különbsége 1 fok. Mértékegysége: W/(m2K)

XPS (Extrudált polisztirolhab)

Az extrudált habok legfontosabb tulajdonsága a zárt cellás anyagszerkezetből adódó igen alacsony, szinte elhanyagolható vízfelvétel (0,2–1,0 V%). Testsűrűségük 25–35 kg/m3, hővezetési tényezõjük 0,029–0,035 W/mK közötti.

Kövessen minket a Facebookon!