Szakmai cikkek

Éljen energiatakarékos házban!

eljen-energiatakarekos-hazbanHazánk teljes energiafelhasználásának közel 25%-át épületeink fűtésére, illetve hűtésére fordítjuk. Mind környezetvédelmi, mind anyagi megfontolásból közös érdekünk, hogy épületeink kellő mértékű hőszigetelésével jelentősen csökkentsük energiafelhasználásunkat.

 

A magyarországi hőtechnikai előírások a 90’-es évektől napjainkig (kb. 20év alatt) közel 40%-al szigorodtak, és várhatóan az elkövetkező 10 év alatt további 40-45%-al erősödnek majd. A hazai gyakorlat és statisztikák szerint új építés és nagymértékű, teljes épületre kiterjedő felújítás minimum 25 évre „konzerválja” épületeinket, azaz a hőszigetelést a jövő előírásainak megfelelően kell beépítenünk.

A fokozott hőszigetelés eléréséhez kiváló megoldást jelentenek a hőhídmentesen beépíthető BACHL poliuretán (PIR) lapok, melyek a hagyományos hőszigetelőanyagokhoz képest 35-40%-kal jobb hőszigetelési értékkel rendelkeznek, ezáltal az eddig használt szigetelőanyag vastagságoknál lényegesebb kisebb méretek is elegendőek. A jobb érzékelhetőség kedvéért nézzünk meg néhány jellemző hőátbocsátási tényezőhöz tartozó hőszigetelő-anyag vastagságot.

Magastetőkre vonatkozó hőtechnikai követelmények Magyarországon (U-érték)

 hőszigetelő-anyag vastagságok

szálas anyag1 /     PIR2

2006-tól jellemző érték (U=0,25 W/m2K)

18-20cm      /      8cm

2012-től várható érték (U=0,20 W/m2K)

20-25cm      /    10cm

2019-től várható érték (U=0,14 W/m2K)

30-35cm      /    14cm

passzívház kívánatos érték(U<0,10 W/m2K)

<45cm         /   <20cm

1 – szarufák közé és alá bevágva              2 – szarufák fölött fektetve

A PIR táblák mindkét oldalán alufólia kasírozás található, mely télen a belső térből távozó meleg hősugarakat tartja vissza, nyáron pedig visszaveri a külső napsugárzást. Az előbb említetteken túl a felső oldalon alátétfóliának megfelelő, átlapolható és öntapadó csíkkal ellátott réteg található. A PIR panelek nagy táblaméretének (2,5m x 1,25m), a megszakítások nélküli fektetésnek és az éleknél egymásba tolható nútféderes (csaphornyos) kialakításnak köszönhetően hőhídmentes szerkezetet kapunk. A kiváló hőszigetelési képességen és a hőhídmentes kialakításon túl a PIR lapok vegyszereknek, nedvességnek, korhadásnak, gombásodásnak, penészesedésnek, rágcsálóknak ellenállnak, továbbá magas nyomószilárdsággal rendelkeznek. A panelek alaktartóak és időtállóak, akár 50 év elmúltával sem veszítenek szilárdsági és hőszigetelési tulajdonságaikból.

A táblák a szarufák felett és alatt egyaránt alkalmazhatóak. A felújításoknál használt szarufák feletti hőszigeteléssel a már meglévő, szarufák közti szigetelést egészítjük ki a belső burkolatok megbontása nélkül. Fordított esetben, amikor a külső bontást kívánjuk elkerülni, a szarufák alsó síkjára építjük be a táblákat. Az új építésű házak szarufák feletti hőszigetelése lehetőségeket rejt az egyedi belső terek kialakításában is. A fa, mint díszítőelem természetességet sugároz, kellemes környezetet teremt.
A BACHL Kft. által gyártott poliuretán keményhab elemek alkalmazásával évtizedeken át tartó ideális klímát biztosíthat otthonában.

Kövessen minket a Facebookon!