Szakmai cikkek

ÉPÜLETEINK UTÓLAGOS HŐSZIGETELÉSE, avagy hogyan csökkentsük jelentősen fűtésszámlánkat

utolagos-hoszigetelesMagyarország teljes energia felhasználásának közel 25%-át épületeink fűtésére fordítjuk, ami nagyobb, mint a közlekedés vagy az ipar részaránya. Közös érdekünk, hogy épületeink kellő mértékű hőszigetelésével csökkentsük energiafelhasználásunkat és a káros anyagok légtérbe jutását.

Miért érdemes átgondolni a felújítást?

 • Épületeink felújítását 20-30 évenként tervezzük
 • A magyar hőtechnikai elvárások Európa leggyengébbjei közé tartoznak, de így is a duplájára szigorodtak az elmúlt 15 év alatt
 • Európában a jövő a nulla vagy az elhanyagolhatóan csekély energiafelhasználású épületeké, a kérdés csak az, hogy ezen energetikai jellemzők mikortól vezethetők be
 • A hőszigetelés mértéke a ház teljes felújítási költségeit tekintve csekély hányadot tesz ki
 • A gáz árának emelkedésével a megtérülési idők folyamatosan rövidülnek

Miért a BACHL poliuretán keményhab a legjobb választás?

 • Kiváló hőszigetelő hatás - alacsony fűtési, hűtési költségek
 • Minimális vízfelvétel – elkerülhetőek a nedvesség okozta épületkárok
 • Magas mechanikai szilárdság - nagy terhelhetőség
 • Időtálló, alak- és mérettartó - nem vetemedik, nem zsugorodik, évtizedekig megőrzi alakját, méretét és kedvező tulajdonságait.
 • Gombásodásnak, korhadásnak, penészesedésnek, rágcsálóknak ellenáll
 • Az emberi szervezettel szemben semleges viselkedés - nem okoz allergiás, asztmatikus tüneteket, nem tartalmaz ózonkárosító gázokat
 • Könnyen és méretpontosan vágható - egyszerűen és gyorsan beépíthető

Korszerű tetőfelújítással akár 80%-ot is megtakaríthat! mellé a fotó: hoabra2

Felújításra szoruló tetők leggyakoribb problémái:

 • A meglévő hőszigetelés csekély mértékű, kiegészítésre szorul
 • Hőhidas a tetőszerkezet, amely nagymértékű hőveszteséggel, penészesedéssel és
  épületkárokkal jár
 • Nincs vagy nem megfelelő a nyári átmelegedés elleni védelem

A legtöbb 90-es évek előtt épült háznál a fenti problémák szinte mindegyikével találkozhatunk, mégis sokan halogatják vagy teljesen elhalasztják a tetőfelújítást, mert eddig ez a teljes belső tetőtér megbontásával járt.

Felújítás a szarufák felett

A tecta-PUR HD plus poliuretán táblák szarufák síkján kívüli fektetésével, a meglévő szarufák közötti szigetelést egészítjük ki. A belső burkolatok megbontása nélkül oldható meg tetőnk megfelelő hőszigetelése . A lapok magas nyomószilárdsága lehetővé teszi a szarufákra való alátámasztás nélküli, közvetlen felhelyezést. A speciális páraáteresztő kasírozású táblák biztosítják a már meglévő hőszigetelés és a faanyag nedvességének szabad mozgását.

Felújításkor a poliuretán táblák szarufán kívüli elhelyezése nem mindig lehetséges, pl.: nem szeretnénk a hibátlan állapotú cserepeket megbontani vagy kötött az eresztés, esetleg a gerincmagasság vagy műemléki jelleg miatt nem engedélyezett a tető megbontása, ebben az esetben a szarufák alsó síkján kell hőszigetelnünk. A poliuretán táblák közvetlenül a szarufákhoz is felerősíthetők, így nem kell körülményes lécvázakat felszerelnünk. A táblák alufólia kasírozása (PIR ALU) segít a lakás melegének megtartásában, lépcsős élképzése pedig a pontos egymáshoz illesztésben flagyl metronidazole.


Szarufák alatti kiegészítő hőszigetelés

Padlásfödémek hőszigetelése

Padlásfödémek szigetelésénél a hőszigetelési paramétereken túl további szempontokra is érdemes odafigyelni. A hőszigetelőanyag nagyfokú terhelhetősége, vízállósága szintén fontos kritérium ahhoz, hogy padlásterünket tárolás céljára alkalmassá tegyük (ne roskadjon, ne ülepedjen). Az alufólia, illetve speciális üvegfátyol kasírozású poliuretán táblák már 8 cm-es vastagságban 90%-os fűtési megtakarítást eredményeznek egy átlagos szigeteletlen betonfödém vonatkozásában.

Padlóink utólagos hőszigetelése

Padlók esetében számít leginkább a felrakott hőszigetelés vastagsága, hiszen a beépített padlóburkolatok, meglévő nyílászárók kötöttséget jelentenek. A padlózat, padlófűtési rendszerek utólagos hőszigetelésére kifejlesztett PIR táblák fokozott hőszigetelést biztosító megoldást jelentenek, melyek már vékonyabb lemezvastagsággal biztosítják a kellemes hőérzetet

Otthonaink hőszigetelése saját érdekünk, hiszen az energiahordozók ára folyamatosan emelkedik. Korszerű hőszigetelő anyagaink segítségével állítsa meg az otthonából elszökő meleget, hogy kellemes klímában élvezhesse otthona kényelmét. 

Kövessen minket a Facebookon!