Szakmai cikkek

Tetők jövőbemutató hőszigetelése

tetok-jovobe-bemutatoAz egyre szűkülő fosszilis energiahordózó készletek, a folyamatosan növekvő energiaárak, a szigorodó hőszigetelési követelmények mára oda vezetek, hogy a megszokott tetőbe beépített hőszigetelések (10-15cm) kétszeresét kell alkalmaznunk. A magyarországi hőtechnikai előírások a 90’-es évektől napjainkig (kb. 20év alatt) közel 40%-al szigorodtak, várhatóan az elkövetkező 10 év alatt további 40-45%-al erősödnek a követelmények.

A hazai gyakorlat és statisztikák szerint új építés és nagymértékű (teljes épületre kiterjedő) felújítás minimum 25 évre „konzerválja” épületeinket, azaz a hőszigetelést a jövő előírásainak megfelelően kell beépítenünk.

Fokozott hőszigetelés eléréséhez kedvezőbb hőszigetelési jellemzőkkel rendelkező termék és hőhídmentes beépítési mód szükséges. A társított réteggel (alufólia) ellátott PIR keményhab táblák szarufák feletti elhelyezésével a fa tartószerkezet okozta hőhidak elkerülhetők és az eddig használt szigetelőanyag vastagságoknál lényegesen kisebb méretek is elegendőek. A jobb érzékelhetőség kedvéért nézzünk meg néhány jellemző hőátbocsátási tényezőhöz tartozó hőszigetelő-anyag vastagságot.

Magastetőkre vonatkozó hőtechnikai követelmények Magyarországon (U-érték)

 hőszigetelő-anyag vastagságok

szálas anyag1 /     PIR2

2006-tól jellemző érték (U=0,25 W/m2K)

18-20cm      /      8cm

2012-től várható érték (U=0,20 W/m2K)

20-25cm      /    10cm

2019-től várható érték (U=0,14 W/m2K)

30-35cm      /    14cm

passzívház kívánatos érték(U<0,10 W/m2K) anonymous

<45cm         /   <20cm

1 – szarufák közé és alá bevágva        2 – szarufák fölött fektetve

A PIR táblák mindkét oldalán alufólia kasírozás (társított réteg) található, mely télen a belső térből távozó meleg hősugarakat tartja vissza, nyáron pedig visszaveri a külső napsugárzást. Az előbb említetteken túl a felső oldalon alátétfóliának megfelelő, átlapolható és öntapadócsíkkal ellátott réteg található. A PIR panelek nagy táblaméretének (2,5m x 1,25m), a felület-folytonos (megszakítások nélküli) fektetésnek és az éleknél egymásba tolható nútféderes (csaphornyos) kialakításnak köszönhetően hőhídmentes szerkezetet kapunk. A kiváló hőszigetelési képességen (λ=0,022 W/mK), a hőhídmentes kialakításon túl, a poliuretán nedvességre érzéketlen (zártcellás sejtszerkezet), alak- és mérettartó, évtizedek múlva sem zsugorodik, vetemedik.


PIR tábla átlapolható fóliaborítással és nútféderes élkapcsolattal

Teljes tetősíkot hőhídmentesen befedő táblák és azok rögzítése csavarokkal  

Felújítás – meglévő hőszigetelésre hőhídmentesen felhelyezett PIR táblák

A lapokat az előzetesen felhelyezett belső oldali párazárást biztosító PE fóliára fektetjük.
A rögzítés az ellenlécen keresztül, méretezett csavarokkal a szarufához történik.
A szarufákon kívüli hőszigetelés kitűnő lehetőséget kínál a belső, látszó faszerkezetek (szarufa, deszkázat,…) természetességének megmutatására ill. variálható, egyedi tetőfelületek hozhatók létre.
Felújítás esetén is kiváló megoldás, az ott alkalmazandó elemek – speciális kasírozásainak köszönhetően - lehetővé teszik a régi, már meglévő szarufák közötti hőszigetelés és a szarufa páramozgásait, további előny, hogy a kivitelezés nem jár a belső tér megbontásával.

Kövessen minket a Facebookon!