Szakmai cikkek

Tetők korszerű felújítása

tetok-korszeru-felujitasaA gazdasági válság az új építésekről egyre inkább a felújításokra tereli figyelmünket.
Milyen problémákkal szembesülhetünk régi, felújításra szoruló tetők kapcsán?

 

  • csekély mértékű, kiegészítésre szoruló hőszigetelés
  • hőhidas tetőszerkezet - csak a szarufák között van hőszigetelés, mely nagymértékű hőveszteséggel, penészesedéssel és épületkárokkal jár
  • nincs átszellőztetett légrés - nyári átmelegedés elleni védelem
  • hiányos, töredezett tetőcserepek
  • hiányos, nem létező vagy nem páraáteresztő tulajdonságú az alátétfólia
  • kérdéses a belső oldali párazáró fólia állapota, minősége

A legtöbb 90-es évek előtt épült háznál a fenti problémák szinte mindegyikével találkozhatunk, mégis sokan halogatják vagy elhalasztják a tetőfelújítást, mert eddig ez a teljes belső tetőtér megbontásával járt, vagyis a belső lakótér felől végeztük el a munkálatokat. A belső burkolatok (lambériák, gipszkarton,…) és a párazáró réteg lebontása után a szarufák alsó síkján kiegészítő hőszigetelést helyeztünk el, melynek mérete a helyhiány miatt korlátozott volt, továbbá a hasznos lakótérből vettünk el értékes teret.

A BACHL tecta-PUR HD-plus poliuretán (PIR) keményhab táblák szarufák síkján kívül elhelyezett hőszigetelő elemeivel nemcsak a hőszigetelés mértékét növelhetjük szinte korlátlan mértékben, hanem a már említett problémák is orvosolhatók. A táblák kétoldali, perforált üvegfátyol kasírozással (társított rétegek) és a felső oldalon átlapolható, öntapadó csíkok mentén lezárható páraáteresztő fóliával rendelkeznek, így külön alátétfóliát nem kell beépítenünk. A táblák speciális kasírozásai lehetővé teszik a „régi” hőszigetelés és a faanyag páravándorlását az átszellőztetett légrés irányába.  A poliuretán keményhab táblákat akár közvetlenül a szarufákra is fektethetjük, alátámasztás nélkül. A táblák körkörösen csaphornyos (nútféderes) élképzéssel lettek kialakítva, így a tetősíkon megszakítások nélküli, összefüggő hőszigetelő réteget hozhatunk létre, mely még a táblacsatlakozások mentén is hőhídmentességet biztosít. A tetőre felkerülő poliuretán hőszigetelő táblák vastagsága 5 cm-től 24 cm-ig terjedő tartományból választhatók ki. A poliuretán a hagyományos hőszigetelő-anyagokhoz képest 30-50%-al kedvezőbb hőszigetelési értékekkel rendelkezik, így a már meglévő, szarufák közötti 12 cm szálas szigetelés 5 cm vastag poliuretán táblával kiegészítve a magyar rendelet (U=0,25 W/m2K) elvárásait is teljesíti. 20-22 cm vastag poliuretán táblát alkalmazva a jelen kor legmagasabb hőtechnikai elvárásai (passzívházak U≤0,10 W/m2K) is elérhetők.

A kivitelezést a cserepek és tetőlécek levételével kell kezdeni, majd fel kell helyezni a poliuretán lapokat a rajta lévő alátétfóliával. Ezután felkerülnek az ellenlécek és az ezeken keresztül hatoló csavarokkal a szarufához történik a rögzítés. Az ellenlécek magassága fogja biztosítani az átszellőztetett légrést, mely segít elkerülni a tető nyári átmelegedését. Az ellenlécekre merőlegesen felszegeljük a tetőléceket és felrakjuk a cserepeket. (Használhatjuk a régi tetőlécet és a cserepeket, de ha azok töredezettek ki is cserélhetjük őket.)

A poliuretán táblákkal történő felújítási megoldással nemcsak tetőnk hőszigetelő hatását növeltük a többszörösére, hanem az egyéb felmerülő problémák, hiányosságok is orvosolhatók és mindez a belső lakóterünk megbontása nélkül végezhető el.

A poliuretán táblák a különböző kasírozásainak köszönhetően felújításokon túl újépítésnél is kiváló megoldást nyújtanak: magastetőknél, lapostetőknél, födémeknél, padlóknál, homlokzati falaknál egyaránt.

Meglévő hőszigetelésre felhelyezett poliuretán keményhab táblák

 

A teljes tetősíkot befedő poliuretán táblákra ellenlécek kerülnek


Rögzítés az ellenléceken és a hőszigetelésen keresztülmenő csavarokkal

Kövessen minket a Facebookon!