Szakmai cikkek

Trapézlemezes lapostetők korszerű hőszigetelése PIR táblákkal

trapezlemezesA PIR keményhab táblák lapostetőkben való egyre gyakoribb alkalmazását nagymértékben elősegítik a fokozódó hőtechnikai követelmények és igények. A PIR kimagasló hőszigetelő hatásának köszönhetően hagyományos hőszigetelő-anyagoknál akár 40%-al kedvezőbb hőszigetelő hatással bír.

A PIR táblák hővezetési tényezője (λ-érték): 0,022 – 0,026 W/mK, kasírozástól és vastagságtól függően. A poliuretán műszaki, tűzvédelmi tulajdonságainak vizsgálata előtt nézzük meg mit is takar a PIR elnevezés. A PIR nem más mint a „modern kori” poliuretán, pontosabban poliizocianurát. (röviden: PIR).

Milyen fontos előnyökkel rendelkezik a PIR a PUR-hoz képest?

 • Kedvezőbb hőszigetelő hatás érhető el
 • Kedvezőbb az éghetőségi tulajdonsága
 • kisebb a hőtágulása
 • nagyobb az alak- és mérettartóssága

Összehasonlításként nézzük meg, hogy különböző hőszigetelő-anyagokból milyen vastagságok szükségesek a teljes lapostető szerkezetre vonatkozó jellemző hőátbocsátási tényezők teljesítéséhez.


hőátbocsátási tényezője /U-érték/ (W/m2K)

 hőszigetelés vastagság

megjegyzés

hagyományos1 /  PIR2

 U=0,25 W/m2K

16-17cm      /    10cm

2006-tól követelmény Magyarországon

 U=0,20 W/m2K

20-22cm      /    12cm

Német, osztrák követelmények

 U<0,15 W/m2K

26-30cm      /    16cm

alacsony-energiafelhasználású épület szintje (skandináv követelmények)

 (U<0,10 W/m2K)

38-42cm      /    22cm

passzívházak kívánatos értéke

1 – szálas vagy polisztirol hőszigetelés    2 – PIR hőszigetelés kétoldalt alufólia kasírozással

A kedvezőbb hőszigetelő hatás az energia-megtakarításon és a környezet védelmén túl, biztonságtechnikai előnyökkel is jár. Vékonyabb PIR hőszigetelő réteggel terheljük trapézlemezünket, mely ráadásul alacsony testsűrűségű (33 Kg/m3). Példaként a 16cm vastag PIR tábla 1 négyzetméterre eső tömege 5,28 Kg, az azonos hőszigetelő hatást nyújtó 28cm vastag 100 Kg/m3 testsűrűségű ásványgyapot négyzetméterenként 28 Kg terhet jelent, ez utóbbi 5,3-szor nagyobb többletterhet okoz. 2500 m2 tetőfelületű csarnok esetében 56,8 tonna többlet teherrel számolhatunk, ha nem a PIR-t használjuk. Ez a többletsúly statikai és biztonsági szempontból is hátrányos, hiszen tűz esetén a fém trapézlemezek szilárdsága a magas hőmérséklet miatt töredékére csökken, a tetőszerkezetre nehezedő nagyobb teher alatt hamarabb hajolnak meg és szakadnak le az elemek, így életveszélyt okozhatnak az alatta tartózkodó személyeknek.

A poliuretán lapok a nagy táblaméret ellenére gyorsan és könnyen fektethetőek

Az alufólia kasírozású PIR lapok az MSZ EN 13501 szerint az építési termékek osztályba sorolása alapján D s1 d0 kategóriába tartoznak (s1/d0 – a legkedvezőbb füstképződési illetve égve csepegési kategória). Az expandált (EPS) és az extrudált (XPS) polisztirol termékek E osztályba tartoznak. A PIR táblák nem égnek csepegve, így a személyvédelmen túl (égési sérülések elkerülése), tűzbiztonsági szempontból is fontos, hogy égő, lecseppenő anyagok nem jönnek létre és nem hoznak létre újabb égési gócpontok. További tűzbiztonság irányába történő lépés, hogy a PIR táblák égésekor nincs füstképződés. Tűz oltásakor sokszor nagyobb problémát okoz a tűzoltóknak az átláthatatlan füst, mint maga a láng. A füst jelentősen lerontja a látási viszonyokat, mérgező elemeket is tartalmazhat és lecsökkenti a mentés, kiürítés idejét. A hőszigetelő-anyagok osztályba sorolásánál többet mond a teljes szerkezet tűzállósági teljesítmény jellemzője. PIR hőszigetelő táblák trapézlemezen való alkalmazása esetén az ÉMI kht. vizsgálatai alapján REI 15-as érték érhető el. (R – teherhordó képesség (szerkezeti stabilitás), E – integritás (elválasztó funkció), I – szigetelés) A vizsgálat 4m-es fesztávval és a szerkezetre helyezett jelentős súlyteherrel készült, így számítási módszerekkel nagyobb fesztávú tetőkre is kiterjeszthető a vizsgálat.

PIR hőszigetelésű trapézlemezek vizsgálata

Kedvezőtlen rétegrend illetve szerkezeti kialakítás esetén még a (tűzvédelmi szempontból) legkedvezőbb anyagból, de helytelenül összeépített szerkezet tűzbiztonság szempontjából fokozott veszéllyel is járhat.
A hőszigetelő-anyagok kiválasztásánál számos – sokszor méltatlanul elhanyagolt - szempontot kell/lehet figyelembe venni, melyek nagymértékben befolyásolhatják a biztonságot.

2 x 14cm vastag PIR lapokkal minden hőtechnikai igény kielégíthető

A hőszigetelő-anyagok nedvességfelvétele illetve a bennük lévő nedvesség is megnöveli a hőszigetelés és ezzel az egész tartószerkezetre nehezedő súlyt (meggyorsítva ezzel a szerkezet leszakadását), továbbá akár 50%-al is ronthatja a hőszigetelő képességet. A PIR táblák 28 napos teljes vízbemerítés után mért nedvességfelvétele mindösszesen 1,3-2,5 tf%, mely a zártcellás sejtszerkezetnek köszönhető. A poliuretán hőszigetelő képességét elhanyagolható mértékben befolyásolja mind a magas hőmérséklet (70οC), mind a nedvesség. PIR táblák még a kedvezőtlen téli időjárási körülmények között is beépíthetőek, érzéketlenek a csapadékokra. A PIR táblák még az oltás során használt oltóvízből sem vesznek fel jelentős nedvességet és nem növelik károsan a szerkezetre nehezedő terheket.
Lapostetők hőszigetelő-anyaga befolyással van a tetőszerkezet várható élettartamára, meghibásodási gyakoriságokra (beázásokra), kivitelezés gyorsaságára, költségére is:

 • Minél magasabb szilárdsággal rendelkezik a hőszigetelés, annál kisebb mértékű összenyomódással kell számolnunk mind a beépítés, mind az üzemeltetés során. A hőszigetelés benyomódása pangó víz kialakulását okozza, valamint a rögzítési pontoknál a csapadékvíz szigetelő rétegekben túlzott mértékű feszültséget eredményez, mely annak szakadásához, majd beázáshoz, épületkárokhoz is vezethet. A PIR szilárdsági jellemzői kimagaslóan magasak.
 • Gyors, biztonságos kivitelezés, mely a nagyméretű (2,5m x 1,25m) és könnyű tábláknak és a magas szilárdságnak köszönhető.
 • A PIR kedvezőbb hőszigetelő tulajdonsága, magas szilárdsága, nagy táblamérete kevesebb és rövidebb dübeleket kíván a rögzítéshez, mely költségmegtakarítást eredményez.

  A 22cm vastag alufólia kasírozású, lépcsős élképzésű PIR táblák rögzítése dübelekkel

 • A poliuretán táblák kétoldali alufólia kasírozása hőreflexiós (hővisszaverődés, energiamegtakarítás) és párakiegyenlítő rétegként viselkedik, valamint védelmet nyújt az elektroszmog ellen.
 • A táblák a tompa élek mellett lépcsős vagy nútféderes (csaphornyos) kivitelben is rendelkezésre állnak, mely a hőhídmentességen túl a táblák pontos illeszkedését teszi lehetővé.
 • A PIR táblák alak- és mérettartóak, nem zsugorodnak nem vetemednek, nem ülepednek.
 • Élettani hatás. A poliuretánnak nincs kedvezőtlen hatása az emberi szervezetre és a környezetre. (nem tartalmaz rákkeltő anyagokat, nem okozza a nyálkahártya irritációját) Hajtógázként nem alkalmaznak klórozott, flórozott gázokat.

A hőszigetelő-anyagok kiválasztása összetett, többtényezős döntés, melyet nem lehet egyetlen tulajdonság figyelembevételével meghozni.

Szatmári Zoltán BACHL Kft. alkalmazástechnikai mérnök-tanácsadó
Felsőfokú tanulmányait a Bánki Donát Műszaki Főiskola gépészmérnöki szakán kezdte, majd szintén ezen intézmény keretein belül Műszaki Környezeti szakmérnöki képesítést szerzett, továbbá tanulmányokat folytatott a Budapest Műszaki Főiskola Műszaki menedzser szakán és az Ybl Miklós Műszaki Főiskola építészmérnöki szakán.
2003-tól a BACHL Hőszigetelőanyag-gyártó Kft. alkalmazástechnikai mérnök-tanácsadója.

Kövessen minket a Facebookon!